AGRANA Bosna i Hercegovina

STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera d.o.o.

•   Jedina rafinerija šećera u BiH
•   Joint venture STUDEN & CO Holdinga i AGRANA Grupe
•   Polaganje kamena temeljca za izgradnju: septembar 2006.god.
•   Otvaranje i početak proizvodnje: juni 2008.godine
•   Postavljeni proizvodni kapacitet :  180.000 MT
•   Ljudski resursi: 156

STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera d.o.o.

STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera d.o.o. jedna je od tri proizvodne kompanije koje čine Agro-industrijski kompleks u Brčkom, Bosna i Hercegovina. Otvaranje ove fabrike predstavlja završetak jednog od najvećih projekata u razvoju bosanskohercegovačke prehrambene industrije u proteklih nekoliko godina.

Kompletna investicija u novu i jedinu bosanskohercegovačku rafineriju šećera iznosi preko 90 miliona KM (cca. 45 miliona EUR) i kao takva je kreirala 140 novih radnih mjesta i taj broj je nastavio rasti sa razvojem kompanije. Kapacitet proizvodnje rafinerije je preko 150.000 tona bijelog šećera koji kao sirovinu koristi sirovi šećer sa svjetskih tržišta. U martu 2008. godine STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera dobila je nagradu „Najznačajnija greenfield investicija 2007.“ od strane Agencije za promociju stranih investicija u BiH.

Kvalitet šećera koji proizvodi STUDEN-AGRANA pod brendom AGRAGOLD priznat je i potvrđen brojnim nagradama za kvalitet proizvoda na međunarodnom sajmu prehrambene industrije.

STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera je od otvaranja do danas uvela poznate i priznate standarde kvaliteta ISO 9001, HACCP, Bonsucro Chain of Custody 5.1 i IFS (International Food Standard) sa postignutim visokim rezultatom koji dodatno potvrđuju neprikosnoveni kvalitet šećera koji se proizvodi, te koji osiguravaju sigurnost i ispravnost proizvoda i u skladu sa posebnim kulturama.

2010. godine, STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera ostvarila je saradnju sa Coca-Cola kompanijom za Centralnu i Jugoistočnu Europu i postala certificirani dobavljač šećera Coca Cola Hellenic. Prema Coca-Cola standardu, STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera je svake godine recertificirana u skladu sa normama Coca-Cola standarda u želji i potrebi da dostigne najviše zahtjeve standarda najveće globalne kompanije za proizvodnju bezalkoholnih pića.

Information about Bonsucro

Handling Complaints

Opšti uslovi nabavke robe i usluga

Istorija

Brčko, Bosna i Hercegovina, 20. septembar 2006 Partneri u projektu STUDEN&Co Holding i AGRANA Grupa počeli su izgradnju najveće rafinerije šećera u regionu

STUDEN & CO Holding i AGRANA grupa održali su ceremoniju polaganja kamena temeljca na parceli na kojoj će biti izgrađena nova rafinerija šećera. Gospodin Johann Marihart, predsjednik Uprave AGRANA grupe i gospodin Ilija Studen, predsjednik Uprave STUDEN & Co Holding, zajedno sa njegovom ekscelencijom, austrijskim ambasadorom za BiH, Dr. Wrener Almhofer, Dr. Erhard Busekom, specijalnim koordinatorom Pakta za Stabilnost jugoistočne Evrope i gradonačelnikom Brčko distrikta, Mirsadom Đapom obratili su gostima ceremonije i predstavnicima medija.
Gospodin Marihart je zvanično najavio početak jednog od najvećih projekta prehrambene industrije u posljednjih nekoliko decenija u Bosni i Hercegovini, koji će obilježiti prekretnicu strateškog razvoja prehrambene industrije u ovoj zemlji u vrlo značajnoj industrijskoj grani – proizvodnji šećera.

Ovaj projekat predviđa izgradnju rafinerije šećera u Brčkom, kao i integraciju velikog broja resursa obje grupacije u industriji proizvodnje šećera i ulja. Odluka koju su STUDEN & CO Holding i AGRANA donijeli zasnovana je na opsežnoj dvogodišnjoj makro i mikro analizi, koja je pokazala da proizvodnja šećera u Bosni i Hercegovini može funkcionisati na ekonomično opravdan način. Sada je pravo vrijeme za početak ove „green field" investicije, obzirom da će prema odluci Evropske Unije uslijediti određene promjene u industriji šećera. Prema planu izgradnje, rafinerija će biti izgrađena sredinom 2007., a sama proizvodnja će početi krajem 2007. godine.
Gosp. Johann Marihart – predsjednik Uprave AGRANA grupe izjavio je slijedeće: „Obzirom da zemlje jugoistočne Evrope, posebno zapadnog Balkana, predstavljaju tradicionalno vrlo važno tržište za izvoz šećera AGRANE, a kako taj izvoz iz Evropske Unije više nije moguć, logično je bilo da se napravi ovaj korak – u saradnji sa našim dugogodišnjim partnerom STUDEN & CO Holdingom – i da izgradnjom šećerane zadržimo privlačni udio na regionalnom tržištu".
„Veliko mi je zadovoljstvo zvanično najaviti početak izgradnje ove šećerane samo tri mjeseca nakon održane konferenciju za novinare na kojoj je ovaj projekat i najavljen. Dokazali smo da naše partnerstvo prati razvoj i poslovni plan ovog projekta prema predviđenom programu rada. Od velikog je značaja i činjenica da je Bosna i Hercegovina odabrana kao najbolja lokacija za realizaciju projekta koji će imati jako velik uticaj na strateški razvoj prehrambene industrije i privredni napredak ove zemlje", rekao je gosp. Ilija Studen predsjednik Uprave STUDEN & CO Holdinga i generalni direktor BIMAL-a d.d.

STUDEN & CO je idealan partner sa odlično razvijenom lokalnom potrošačkom mrežom. AGRANA već dugi niz godina surađuje sa partnerskom firmom STUDEN & CO Grupom kada je u pitanju uspješan izvoz šećera u EU. SCO i AGRANA ima po 50% udjela u ovoj zajedničkoj investiciji pod nazivom AGRANA STUDEN Beteiligungs GmbH/Vienna, koja će operirati kao vlasnik i operator bosanskohercegovačke rafinerije šećera.
Nova rafinerija šećera, u okviru proizvodnih kapaciteta investitora, kao vodećih svjetskih kompanija u proizvodnji šećera, će proizvoditi više od 150.000 tona šećera godišnje, što predstavlja značajan udio u regionalnom tržištu pogotovo uzimajući u obzir veličinu BiH i susjednih zemalja.  Ovom investicijom kreirat će ce nekoliko stotina radnih mjesta i pozitivan uticaj kako na ekonomiju BiH tako i regije.

AGRANA Grupa i STUDEN & CO Holding su formirali partnerstvo i ostvarili uspješnu suradnju u proteklih 15 godina putem kojeg plasiraju šećer i druge proizvode na tržišta zapadnog Balkana i centralne Evrope. Zajedno smo postali lideri na tržištu zahvaljujući povjerenju, kvalitetu usluga i proizvoda i ekonomskih interesa u dugoročnoj suradnji koje imaju naši kupci kada posluju sa grupama.